sobota 27. června 2020

Kimberley, Shakira a Nadine pod zářivkami aneb světlo pro foťák (publikováno 05.10.2014 19:27:00)

Na domácí focení Barbuch používám starou truhlu s přehozenou bílou dekou, která stojí mezi skříněmi. Když jsme u nás s Vlaďkou už skoro před rokem fotily dvojčata, tak Vlaďka pronesla památnou větu:

"Kdybys na ty skříně hodila zářivku, tak tu vyfotíš kdykoliv cokoliv třeba o půlnoci."

Focení bylo moc zajímavé, navzájem jsme si obhlédly své krásky, ale fotky z hlediska světla nebyly nic moc. A tak mi Vlaďčina věta nešla z hlavy: zkusila jsem trochu googlit, a pak jsem se ztratila v odborných fotografických termínech. Poctivě jsem se snažila pochopit, co to vlastně v těch chytrých článcích píšou, ale tímhle vědeckým přístupem jsem se dobrala jen k tomu, že aby to za něco stálo, musela bych pořídit vybavení tak za cca deset táců minimálně. Tak jsem to z té hlavy zase pustila.

(jako vždycky jsou fotky v albu Picasy, po klepnutí na odkaz by se mělo pustit promítání, které můžete zastavit klávesou Esc - pak vidíte přehled všech fotek z alba, pokud si chcete listovat fotkami sami šipkami, stačí stisknout třeba tu šipku)
Přišlo jaro, přehouplo se léto a z letních toulek s panenkama a s foťákem jsem se zase stáhla domů na truhlu a zase jsem začala mizerné světlo na doma pořízených fotkách dohánět softwarem, což prostě není ono.
Pak začalo truhlání a po první hodině jsme s Honzou vyrazili do Baumaxu dokoupit kulatinu na naše minikolíčky a obhlédnout novinky. Baumaxem bloumám strašně ráda, tentokrát jsem se přistihla jak v oddělení světel zírám na zářivky s popisem teplé a studené denní světlo, měli je tam i s ukázkou, člověk si mohl zapínat jednotlivé trubice a koukat, jak se mění osvětlení, no zaexperimentovali jsme: dvě nejobyčejnější svítidla, jedna zářivka od Phillipsů s teplým denním a druhá se studeným denním světlem a dvě šňůry s vypínačem přišly dohromady na ani ne ticku. Na druhém truhlání jsem si našla dvě prkna, ořízli jsme je, doma na ně Honza přivrtal svítidla a zapojil elektřinu, hodili jsme je na skříň a tohle jsou fotky (dokonalé to není, ale problémů se světlem při focení je tak desetina proti dřívějšímu stavu).

Na gauči se předvádí Kimberley a Nadine z Girls Aloud a kudrnatá Shakira.

Komentáře

1 ľubo | 5. října 2014 v 19:56

Nádherné bábiky a prekrásne fotky.:)

2 La Micha | E-mail | Web | 5. října 2014 v 21:53

To je velice šikovné a praktické !!!Také občas bojuji se světlem ,fotím své panenky pouze u nás doma v ložnici,někdy v obýváku a tak vím,že světlo v bytě může hodně natrápit .Někdy mám 150 ks fotek a stejně k ničemu .Vymyslela si to však dobře a fotky máš hezké   

3 Mary | E-mail | Web | 5. října 2014 v 22:12

Skvelé fotky ako z fotoateliéru. Dievčatá si nové osvetlenie rozhodne užili. Všetky tri sú veľké kočky. Dobrý nápad ste vymysleli, trubice vytvorili to pravé svetlo.
S osvetlením bojujem aj ja. Väčšinu fotiek fotím u nás na balkóne, najmä, keď svieti slnko a tam si aj vytváram provizórne pozadia a diorámy. Problém nastal pri našich dvoch Barbie domoch. Izbe, kde sa nachádzajú, tá je orientovaná na severnú stranu a slnko je v nej len do 11:00hod. dopoludnia. V zimnom čase svieti slnko ešte kratšie v izbe. Väčšina fotiek z domu bola rozmazaná, tak som musela používať blesk. Alebo som si prichystala rebrík, naň som dala stolovú lampu a fotila som. Bolo to dosť nepraktické, rebrík mi vadil, tak som si na jar tohto roka, kúpila také dve lampy na štipcovanie (podobnú ako máš aj ty na fotke), ktoré budem štipccovať na miestnosť, ktorú potrebujem osvetliť. Priznám sa, zatiaľ som svetlo v "akcii" neskúšala, ale dúfam, že keďže sú miestnosti malé plochy, tak hádam z toho aj niečo bude. Uvidíme, nechám sa prekvapiť.

4 Valentina | Web | 6. října 2014 v 22:33

[1]: Dík

5 Valentina | Web | 6. října 2014 v 22:35

[2]: Díky . Překvapilo mě, jak málo stačilo, hlavně po té masáži z vědeckých článků. Až na tu první zdálky jsem fotky zesvětlovat programem  nemusela. Doufám, že to bude fungovat i zvečera.

6 Valentina | Web | 6. října 2014 v 22:38

[3]: Tak na to jsem zvědavá, držím palce ať to vyjde. Ta lampička u mě je jen na 40W, tak to na tu plochu žádnou zvláštní službu neudělalo. Překvapilo mě i to, jaký rozdíl udělá když se ke studené přidá i teple bílé světlo - ty fotky jsou najednou úplně jiné.

7 Blanule | E-mail | Web | 8. října 2014 v 21:11

Tedy, tak dlouhý název článku vidím asi poprvé   
Moc prima článek. Taky bych si měla pořídit pořádnou lampku, ale jak jsme všechno hodili doma na úsporné, tak už to je problém, ale zatím s tím bojuji, no, a když to tak vezmu, že pokojí holkám tapetuji už přes rok, tak pilování focení interiéru vidím hodněěěě výhledově

8 Valentina | Web | 8. října 2014 v 22:19

[7]: Však mně to taky trvalo se rozhoupat Ale teď se místo vztekání nad úpravou fotek těším na další focení, takže spokojenost.

Žádné komentáře:

Okomentovat